MUSIC by Knight in het nieuws

Foto: De organisatoren van stichting Music by Knight, bij het trappetje richting Kasteel Doornenburg. Van links naar rechts Toon Niels, Robin Muilwijk, Stijn Claassen, Mark Niels en Jaap Plattel. © Rolf Hensel (De Gelderlander)

Doornenburgers bundelen krachten en breiden festival Music by Knight uit

Het festival MUSIC by Knight, dat vorig jaar zijn primeur beleefde op Kasteel Doornenburg, gaat op herhaling. Met een extra avond én een lading verrassingsacts.

Door Anne Veens (De Gelderlander)

In Herberg De Doornenburg, waar ridder Floris als boegbeeld aan de muur hangt, bereiden de organisatoren van Music by Knight het aankomende festival voor. Tegen het decor van het middeleeuwse kasteel treedt op 31 mei en 1 juni opnieuw een mix aan topartiesten op.

 
 

Geen eendaags-, maar een tweedaags festival. Een gewaagde stap? Was het vorig jaar niet nog maar de vraag of de organisatie uit de kosten zou raken? ,,We durven het aan”, zegt penningmeester Jaap Plattel. ,,De eerste editie was zo’n denderend succes, dat ook nu de kaartverkoop al als een tierelier gaat.”

Het échte festivalgevoel was er dubbel en dwars, blikt voorzitter Stijn Claassen terug. ,,Mensen die voor het podium op een kleedje zaten… Duizend mensen hadden een fantastische dag en ook de muzikanten stonden versteld.”

 
 
Ticketswap

,,Er werden zelfs kaartjes gezocht en gevonden via Ticketswap”, voegt Mark Niels toe. ,,Dat was enorm kicken en onwerkelijk. Ken je dat blije gevoel wanneer je last minute nog een ticket weet te scoren? Bij Pinkpop of Zwarte Cross? Nu hadden bezoekers dus hetzelfde met Music by Knight!”

,,En dat terwijl we het festival in slechts een halfjaar tijd uit de grond hebben gestampt”, zegt Robin Muilwijk trots.

“Het wordt mysterieus en gezellig”

Robin Muilwijk tegen De Gelderlander

Expertise

Hoe dan? De heren lachen. Daarmee hadden ze geluk, stellen ze. Jaap Plattel: ,,Allemaal verschillende expertises in één team. Met een gedeelde liefde voor muziek.”

 

Het begon ermee dat muzikant Robin Muilwijk van Drenthe naar Doornenburg verhuisde. ,,Op een zonnige dag bezocht ik het kasteel en ontmoette ik Toon Niels, de uitbater van de herberg. Al snel bleek hij ook mijn nieuwe buurman te zijn”, zegt hij lachend. Tussen de twee klikte het direct.

,,Robin gooide al snel het balletje op: moeten we hier niet gewoon een festival organiseren?”, vertelt Toon Niels. ,,Iets wat ik zelf ook al eens had gedacht. Ik was dus direct aan boord.”

Binnen een mum van tijd tuigden ze een clubje op. Toon Niels: ,,Gewoon wat mensen van het dorp. De taken werden op natuurlijke wijze verdeeld. Er was geen sollicitatieprocedure nodig.”

Wat die taken betreft: vader Toon en zoon Mark Niels zijn verantwoordelijk voor de horeca, Robin Muilwijk regelt de muzikanten en het licht en geluid, Jaap Plattel verzorgt de financiën en Martijn Claassen en zoon Stijn doen de website en pr. ,,Het plaatje was compleet met Lies, Robins vrouw, voor de marketing en Piet Oostendorp als creatieve duizendpoot.”

 

Nieuw concept

Een intensieve periode volgde. ,,Je begint als kennissen, wordt vrienden en eindigt als familie, zo veel zit je bij elkaar”, schetst Stijn Claassen. ,,Toen het festival voorbij was, vielen we in een zwart gat. Des te meer reden om een tweede editie te organiseren.”

Foto: Archieffoto uit mei 2023. Overzicht van het festivalterrein bij Kasteel Doornenburg tijdens een optreden van Laura van Kaam. © David van Haren (De Gelderlander)

Ambitieus als ze zijn, gaan de organisatoren nu voor een tweedaags festival met 1200 in plaats van duizend bezoekers per dag. Op 31 mei in de avond vindt hun kersverse concept Cover by Knight plaats. ,,We husselen meer dan dertig topmuzikanten uit heel Nederland door elkaar. Met nummers van Flemming tot en met ACDC treden ze op in één grote speelsessie. Verwacht gave combinaties en spannende duetten. Ook Alides Hidding van Time Bandits is erbij.”

Op 1 juni zal de line-up bestaan uit onder anderen Tim Akkerman & The Ivy League, The Cool Quest, Blanks en Sunken Lands.

 

Castle sessions

Daarnaast kan het publiek opnieuw verrassingselementen verwachten. ,,Vorig jaar lieten we het licht en geluid uitvallen. Op dat moment stonden drie musici óp het poortgebouw te spelen. Ook dit keer moeten mensen goed opletten”, geeft Stijn Claassen alvast prijs.

Ook tussen de acts door is er actie, voegt Toon Niels toe. ,,The Funk Trunk komt, een Peugeotbusje waar je vinylplaten kunt aanvragen. En dan hebben we nog castle sessions in het kasteel. Singer-songwriters die voor een klein publiek optreden in de Ridderzaal én de kelder.”

,,Kortom, het wordt mysterieus en gezellig”, concludeert Robin Muilwijk. ,,En spectaculair”, voegt Jaap Plattel toe. ,,Wat dacht je van onvergetelijk?” De organisatoren struikelen over hun woorden. Mark Niels vat het samen: ,,Het wordt gewoon een écht goed feest.”

 

Tickets voor het festival zijn te koop op www.musicbyknight.nl

Foto: Music by Knight gaat voor een tweede editie. © Rolf Hensel (De Gelderlander)

Dit artikel is rechtstreeks overgenomen uit het artikel van De Gelderlander, zie www.gelderlander.nl. Alle rechten voorbehouden.

Tickets scoren?

Op onderstaande pagina kan je tickets scoren voor COVER by Knight en MUSIC by Knight. OP=OP

Op de hoogte blijven?

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Scroll naar boven